Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι είναι ένα φρούτο  που αποτελείται από νερό και ζάχαρη. Στην πραγματικότητα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο και κιτρουλίνη. Είναι το φρούτο που μας δροσίζει, καταλαγιάζει την επιθυμία μας για γλυκό, βοηθάει τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Θρεπτικά συστατικά

Στα 150gr (μια κανονική φέτα) το καρπούζι περιέχει:
43 θερμίδες
0 λίπος
2gr νάτριο
11gr υδατάνθρακες (από τα οποία τα 6gr είναι ζάχαρη)
1gr φυτικές ίνες

Ημερησίως καλύπτει τις ανάγκες ενός ενήλικα σε:
17% βιταμίνη Α
21% βιταμίνη D
2% σίδηρο
1% ασβέστιο

Οφέλη για την Υγεία

Παθήσεις:
Πλούσιο σε λυκοπένιο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους.
Διατηρεί την καλή υγεία των οστών.
Το λυκοπένιο που περιέχει, συντελεί στον μειωμένο κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.
Η κιτρουλίνη που περιέχει, μετατρέπεται στα νεφρά σε αργινίνη, αυτή η μετατροπή βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους.

Δέρμα:
Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.
Η βιταμίνη C που περιέχει, είναι απαραίτητη για την παραγωγή και τη συντήρηση του κολλαγόνου.

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου: Μαντούδη Μάρω
Πηγή:medicalnewstoday.com
Για ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής & άσκησης

www.elenipetroulaki.gr