Υλικά :

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα (καθαρό βάρος) κομμένη σε κύβους
το άσπρο μέρος από 2 πράσα, ψιλοκομμένα
το χυμό από 1 πορτοκάλι
250 γρ.  ζωμό λαχανικών
2 κουτ. τσαγιού ελαιόλαδο
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού κάρυ απαλό (εναλλακτικά μπαχάρι ή κόλιανδρο σε σκόνη)
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση άσπρο

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τους κύβους της κολοκύθας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτω το κάρι και αλατοπιπερώνω.
Μετά ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύω το μείγμα μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Αποσύρω από τη φωτιά και περνάω τη σούπα από το μπλέντερ ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιώ το ράβδο-μπλέντερ, μέχρι να επιτύχουμε μία σούπα με απαλή υφή, βελουτέ.
Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά και την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου  να πάρει άλλη μία βράση και  να δέσει πλήρως.
Όταν είμαστε έτοιμη να σερβίρουμε τη συνοδεύουμε με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο κάρυ επιπλέον.

Γιατί να προτιμήσω κολοκύθα?

Η διατροφική αξία της κολοκύθας είναι ένα κίνητρο για να μας κάνει να επιλέξουμε αυτήν ως βασικό συστατικό της σούπας μας. Πλούσια πηγή σε : πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, φτωχή σε θερμίδες με άφθονες ποσότητες όμως σημαντικών διαιτητικών ινών.

1 φλυτζάνι βρασμένης κολοκύθας μας δίνει 49 μόλις θερμίδες.